miercuri, 24 februarie 2016

Top universitati din Romania

Era baiatul meu in ultimul an de liceu. Deseori, dupa ce iesea de la scoala, statea la discutii cu colegii de clasa despre drumul pe care vor porni in viata, despre facultatile pe care le vor alege, despre prietenia pe care o vor pastra intotdeauna. Eu le faceam cafele si ii ascultam cum discutau. Zambeam cu nostalgie, atinsa de amintiri din vremea cand eu insami ma pregateam sa imi iau zborul spre lumea larga, in cautarea propriului drum. Stiam inca din clasa a zecea ce facultate voi urma si ma pregateam temeinic. Aveam casa plina de caiete, carti si culegeri din care sa invat, lucru pe care nu l-am vazut la baiatul meu niciodata. E drept, acum poate gasi totul pe internet fara pic de efort si fara sa mai adune in casa munti de maculatura. El nu s-a putut decide prea usor in privinta drumului. Stia exact ce doreste, dar sustinea ca nu exista (inca) facultatea care sa ii ofere ceea ce ii trebuia. L-am sfatuit sa caute un top universitati din romania, caci aveam convingerea ca va gasi acolo facultatea care il interesa. 

Nici colegii lui nu stiau prea bine ce vor de la viata. Ma uitam la ei si in mine crestea o revolta surda. Ce mama zmeilor se face in scolile din tara noastra? Le umplem copiilor capul cu tot felul de materii (cele mai multe dintre ele absolut inutile de-a lungul vietii), dar nu le vorbim nici macar o clipa despre ceea ce va fi dupa terminarea liceului. Daca veti avea vreodata curiozitatea de a face un sondaj in randurile elevilor de liceu, veti descoperi ca multi dintre ei nu stiu ce inseamna o facultate sau alta, la fel cum nu stiu ce facultate ar trebui sa urmeze pentru a deveni ceea ce isi doresc.Nu pot sa inteleg din ce motiv nimeni nu le spune nimic, nu pot sa pricep cum de toti adultii se revolta ca tinerii nimeresc la facultati cu care nu au nici in clin, nici in maneca, fara sa aiba curajul de a recunoaste ca vina este chiar a noastra, a celor care ii aruncam din cuib inainte de a le explica in ce fel trebuie sa dea din aripi si sa profite de vant pentru a putea avea un zbor lin. 

Desigur, nu vreau acum sa spun ca toti tinerii din tara noastra sunt capabili sa termine o facultate. Multi dintre ei nu stiu cum de au terminat liceul, daca ma uit cu atentie la felul in care scriu, vorbesc, se poarta. Dar avem si o multime de copii buni, total dezorientati, care nu stiu pe unde le este drumul. Degeaba stiu ei care sunt facultatile de top din Romania, daca nimeni nu ii indruma catre cele care li se potrivesc, daca nimeni nu le explica nimic in legatura cu materiile care se predau la o facultate sau alta, ca si despre meseriile pe care le vor putea practica dupa terminarea facultatii alese. E o ceata totala in mintile lor si probabil va mai ramane asa pentru multe alte generatii de tineri, daca nimeni nu schimba ceva in aceasta stare de lucruri, daca nimeni nu le face un pustiu de bine sa aseze, pe langa topuri universitati din Romania, si materiile care se invata acolo, si meseriile pentru care se vor pregati studentii la respectivele facultati. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu